Navigácia

  • Workshop pre žiakov

    Workshop pre žiakov

    Dňa 17.04. 2024 sa vybrané triedy 2. stupňa našej školy v rámci vzdelávacieho programu „Za Úniu materských centier pre školy“, zúčastnili workshopu na tému prevencie násilia a šikanovania v online priestore v rovesníckych skupinách a školských kolektívoch.

    Workshop bol lektorkou PhDr. I. Želinskou prispôsobený tak, aby žiaci porozumeli nielen tomu, ako násilie v online priestore vzniká a aké má formy, ale naučili sa ako budovať prirodzené obrany a spojenectvá, kde hľadať bezpečné miesta a ako formulovať žiadosti o pomoc.

    Deti sú v online priestore zraniteľné rovnako ako tvárou v tvár.

    Výchovná poradkyňa

  • Beseda so spisovateľom Matejom Zámečníkom

    Beseda  so spisovateľom Matejom  Zámečníkom

    Dňa 19. apríla sa v rámci spolupráce s mestskou knižnicou žiaci 3. A a 3. C triedy zúčastnili besedy so spisovateľom Matejom Zámečníkom. Je autorom viacerých kníh pre deti, v ktorých cez príbehy detí podáva informácie o triedení odpadu a jeho eliminácii, dozvedia sa o strome ginkgo biloba, kompostovaní odpadu a mnohé zaujímavé veci.

    Deti rozhovor s ním veľmi zaujal a kládli mu mnoho otázok. Najväčším prekvapením však bola ukážka kompostéru aj s kalifornskými dážďovkami, ktoré svojou neprestajnou činnosťou premieňajú kuchynský odpad na skvelé prírodné hnojivo.

  • DEŇ ZEME V 3. B

    DEŇ ZEME V 3. B

    ,,...chytil som motýľa - uletel mi, odtrhol som kvietok - zvädol mi. Vtedy som pochopil, že prírody sa nemám dotýkať rukami, ale iba srdcom.“   G. B. Shaw

       V 3. B sme sviatok Zeme oslávili rôznymi aktivitami. Zaujala nás prezentácia o krásach našej planéty, ale aj o tom, čo ju ohrozuje a ničí. Svoje vedomosti sme si overili v kvíze. Maľovali sme plagáty, vypracovali pracovné listy zamerané na triedenie odpadu. Svoju šikovnosť sme si vyskúšali pri skladaní puzzle.

         Našu krásnu planétu si musíme chrániť každý deň, nie len 22. apríla.

    Deti z 3. B a triedna učiteľka E. Hanková

  • Lesný roh v II.B

    Lesný roh v II.B

    Žiaci 2.B prežili veľmi zaujímavú hodinu hudobnej výchovy. Nielenže zistili, že ich spolužiačka Saška hrá na lesný roh, ale tento  nástroj im zaujímavým rozprávaním predstavila Saškina učiteľka hudobnej na ZUŠ v Bojniciach  -  pani Leporisová a zahral im na ňom aj jej ďalší žiak Erik. Deti sa zoznámili nielen s históriou vzniku tohto nástroja, ale mohli si vyskúšať ako treba doňho fúkať – pani učiteľka im doniesla vrchy z fľašiek a spolu so Saškou, Erikom a pani učiteľkou si skúsili zahrať skladbu o psíkovi  a veru zistili, že to nie je až také ľahké. Koniec hodiny bol venovaný malému koncertu všetkých troch a triedou za ozývali nádherné zvuky troch lesných rohov.

    Saška a Erik budú mať tento týždeň koncert a my im všetci držíme palce. Ďakujeme za krásnu hodinu a príjemný hudobný zážitok!

    PaedDr. Pňačeková Alžbeta

  • ZEM je len jedna...

    ZEM je len jedna...

    Naša ZEM je malá guľa,                                     Vymierajú pralesy,

    tíško vesmírom sa gúľa.                                    čistá voda: „Kdeže si?

    Je malá a guľatá,                                                 Máme rady našu ZEM,        

    kto jej diery zapláta?                                         chráňme si ju, už to viem.

    Tie  čo vznikli vinou ľudí,

    dymom čo z komínov čmudí.

                                                             

    Dňa 22.4. 2024 si žiaci  4.C triedy  pripomenuli  sviatok  DŇA ZEME a oslávili ho pestrými aktivitami. Vypracovávali pracovné listy, riešili tajničky, maľovali plagáty, pozreli si prezentáciu, riešili skupinový kvíz, vytvorili spoločnú veršovanú aj neveršovanú (metóda cinquin) báseň a zahrali sa hru Strom, stromček, krík (energizér).

     Verím, že sa o našu planétu budú starať, vážiť si jej dary, veď Zem je len jedna....

    Mgr. B. Radosová

  • Prekvapenie pre budúcich prváčikov

    Prekvapenie pre budúcich prváčikov

    Žiaci 6. – 9. ročníka sa v rámci povinného predmetu technika
    v šk. roku 2023/2024 spolupodieľali na tvorbe, ako aj na samotnej výrobe originálneho darčeka pre našich budúcich prváčikov.

    Darčeky budeme detičkám odovzdávať v deň zápisu: 24. apríla 2024.

  • Literárno-historická exkurzia piatakov

    Literárno-historická exkurzia piatakov

    Práve na Deň narcisov sa  naši piataci zúčastnili na literárno-historickej exkurzii do Martina a okolia. Navštívili sme Slovenskú národnú knižnicu, v ktorej nám pripravili pútavú prednášku o knihách, časopisoch a iných zaujímavých exponátoch z ich 6-miliónového fondu spojenú s prehliadkou priestorov. Deti výklad pani lektorky zaujal a doslova ju zasypali mnohými otázkami.

    Napoludnie sme boli hosťami v Múzeu slovenskej dediny Jahodnícke háje neďaleko Martina, kde sme mohli vidieť príklady tradičného ľudového staviteľstva zo severozápadného Slovenska. Vďaka tejto návšteve si mohli deti utvoriť obraz spôsobu života a bývania našich predkov. Asi najväčší úspech mal dom, v ktorom sa natáčala časť známeho  filmu Perinbaba.

    Ani chladnejšie počasie nám nepokazilo dojem z exkurzie, počas ktorej sme sa dozvedeli niečo nové o ďalšom kúte našej milovanej vlasti. A ešte niečo. Piataci, boli ste úžasní.

    Mgr. D. Rigová a Mgr. R. Šimurka

  • 22. 4. 2024

    Aktualizovali sme modul Odborové okienko

  • SLÁVIK SLOVENSKA

    SLÁVIK   SLOVENSKA

    Dňa 10.4.2024 sa z našej školičky ozýval spev našich najmenších,  ale aj trošku starších žiakov, ktorí sa nebáli vylúdiť tóny zo svojich hrdielok a zaspievať pieseň.

    V popoludňajších hodinách prebiehala spevácka súťaž v speve slovenských ľudových piesní  Slávik Slovenska, ktorej sa zúčastnilo 26 žiakov.

    Porota mala ťažkú prácu pri vyhodnocovaní. Ocenila tých najlepších.

     

    Umiestnenie v prvej kategórii:

    1.miesto: Hana Vanková- 3.C

    2.miesto: Lucia Lukáčová- 2.C

    3.miesto: Ellie Poláčeková- 2.C a Sofia Chalmovanská – 3.B

     

    Umiestnenie v druhej kategórii:

    1.miesto: Marcela Gromová – 4.A

    2.miesto: Dávid Špak – 4.B

    3.miesto: Natália Bartošová- 5.C

     

    Umiestnenie v tretej kategórii:

    1.miesto: Alena Melišková – 9.B a Michaela Bročková – 8.A

     

     Výhercom srdečne gratulujeme a držíme palce v okresnom kole!

     Všetkým zúčastneným ďakujeme a prajeme veľa radosti zo spevu.

    Mgr. B. Radosová

  • 18. marec – Svetový deň recyklácie

    18. marec – Svetový deň recyklácie

    Naša škola získala od spoločnosti SEWA a.s. Zelený certifikát a logo za odovzdaný elektroodpad a použité batérie v roku 2023. Odovzdali sme 60 kg batérií. Tento dokument je potvrdením, že žiaci a učitelia našej školy pristupujú zodpovedne k ochrane životného prostredia aj správnym triedením odpadov. Pokračujeme v separovanom zbere plastov, papiera a zbierame použité batérie a drobný elektroodpad aj v roku 2024.

  • Deň v pyžame

    Deň v pyžame

    V stredu 27. marca sa splnil deň mnohých žiakov našej školy. Mohli stráviť vyučovanie vo svojom pohodlnom pyžame.  A tu je obrazová ochutnávka.

    Mgr. Jana Mažáriová

  • Pasovanie prvákov za čitateľov

    Pasovanie prvákov za čitateľov

    Marec – mesiac knihy – sme zavŕšili návštevou Mestskej knižnice Mikuláša  Mišíka. V nových priestoroch knižnice nás Maťo vtiahol divadelným predstavením Princezná Halabala do sveta rozprávky a po ňom s pani knihovníčkou Silviou všetkých korunovali: „V mene knižničného zákona ťa korunujem za čitateľa/čitateľku knižnice.“

                Hrdo sme s vlastnoručne vyrobenými korunami na hlavách kráčali späť do školy.

    Ďakujeme!

  • Matematický klokan

    Matematický klokan

    Dňa 26. marca do našej školičky zavítal Klokan. Nebol to hocijaký klokan, ale Matematický klokan. Naši žiaci si totiž zmerali matematické vedomosti v medzinárodnej súťaži. Súťažilo 150 prihlásených žiakov.

    Netrpezlivo už očakávame výsledky, ktoré budú 17. apríla 2024 zverejnené na stránke www.matematickyklokan.sk

  • Volejbalový turnaj ku Dňu učiteľov

    Volejbalový turnaj ku Dňu učiteľov

    Dňa 26.03.2024 sa uskutočnil Volejbalový turnaj ku Dňu učiteľov. Zúčastnili sa ho družstvá žiakov 9.A a 9.D triedy a družstvo učiteľov. Po namáhavých a napínavých zápasoch nakoniec vyhralo družstvo žiakov 9.D triedy

    Družstvo učiteľov sa umiestnilo na 2. mieste.

    Žiaci 9.A sa umiestnili na 3. mieste.

    Všetky družstvá obdržali trofeje a diplomy a veríme, že sa všetci výborne zabavili a tešíme sa na ďalší turnaj. 😊

  • 28. 3. 2024

    Aktualizovali sme modul Basketbal

  • Deň otvorených dverí

    Deň otvorených dverí

    Dňa 20.3. 2024 sa v našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí. V telocvični na deti čakali rôzne športové disciplíny a tanečné aktivity detí z hudobno - pohybového krúžku Xoana. V priestoroch školského klubu detí sa tvorilo a modelovalo, v triedach si deti vyskúšali prácu s počítačom a na interaktívnej tabuli. Za úspešné zvládnutie všetkých úloh boli predškoláci odmenení malým darčekom. Veríme, že sa deťom aj rodičom v našej škole páčilo a tešíme sa na budúcich prváčikov!

  • Archív Bojnice

    Archív Bojnice

    Dňa 12. a 13. marca 2024 sa žiaci 5. ročníka  našej školy zúčastnili dejepisnej exkurzie Archívu Bojnice – pracovisko  Štátneho archívu v Trenčíne. Žiaci mali možnosť zoznámiť sa s históriou, ale aj s úlohou archívu. Dozvedeli sa, že archív  spravuje 807 archívnych fondov a zbierok  z rokov 1415 – 2016. Zároveň preberá archívne dokumenty od pôvodcov alebo vlastníkov, vedie ich evidenciu, ochraňuje ich a sprístupňuje.

    Najstarším archívnym dokumentom uloženým vo fonde Magistrát mesta Prievidza, je listina kráľa Žigmunda zo 7. apríla 1415, ktorou udeľuje Prievidzi trhové právo s výročným jarmokom na sviatok Nájdenia kríža (3. mája). Fond tvoria písomnosti z rokov 1415 – 1899, pre požiar mesta v roku 1678 sa zo staršieho obdobia zachovali len výsadné listiny, ktoré sú v zlom stave.

    Prevažná časť archívnych dokumentov pochádza z 18. a 19. storočia. Medzi zaujímavé archívne fondy patria fondy mestečiek Bojníc, Nitrianskeho Pravna a Oslian.Významnú pramennú základňu k štúdiu hospodárskeho vývoja na hornej Nitre mapujú cechové dokumenty 25 cechov.

    Na informácie sú bohaté ucelené fondy notárskych úradov z rokov 1867 – 1945, Okresného úradu v Prievidzi, Okresného národného výboru v Prievidzi, ale aj mestských či miestnych národných výborov. Pozoruhodné sú fondy súdu, prokuratúry, škôl, zdravotníckych, hospodárskych organizácii, družstiev alebo spolkov. Pre genealogický výskum sú dôležitým pramenným materiálom matriky z rokov 1895 – 1906 z matričných obvodov sídliacich na území okresu Prievidza.

    Žiaci okrem poučnej prednášky si mohli pozrieť depozitáre, v ktorých sú uvedené písomnosti špeciálne uložené.

    PhDr. Ivana Priehodová
     

  • Dejepisná olympiáda

    Dejepisná olympiáda

    Vo februári 2024 sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády, ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Cieľom vedomostnej súťaže bolo  prehlbovanie, rozširovanie a upevňovanie vedomostí z dejín. Súťaž prispieva k vyhľadávaniu talentovaných žiakov s hlbším záujmom o dejiny. Úspešnými riešiteľmi DO z našej školy boli – Michal Čičmanec / 7.roč. /,  Alexej Václaviak / 9.roč./ a Daniela Škrabáková / 9.roč./ , ktorá dokonca obsadila krásne 3.miesto.  Všetkým súťažiacim gratulujeme k ich umiestneniu a veríme, že aj týmto spôsobom sme v mladých ľuďoch podporili lásku k histórii a že svoj záujem o históriu budú naďalej rozvíjať, pretože je nesmierne dôležité, aby si národ uchovával svoju historickú pamäť.  

    PhDr. Ivana Priehodová, Mgr. Radoslav Šimurka

  • Večer s Andersenom

    Večer s Andersenom

    Knižnicu navštívil hádam každý z nás. Ale boli ste v knižnici večer? Na túto otázku Vám vedia odpovedať deti zo 4. B triedy. Štvrtáci v piatok 22. marca 2024 strávili večer v Mestskej knižnici Mikuláša Mišíka v Prievidzi. Nebol to hocijaký večer, ale Večer s Andersenom. Je to obľúbené medzinárodné podujatie knižníc, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara, Hansa Christiana Andersena.

    Deti si užili v knižnici veľa zábavy. Čítali rozprávky, kreslili, tvorili, hrali hry. Teta spisovateľka Lucia Benková im predstavila svoju knihu Srdcovka. Zoznámili sa s vodiacim psíkom Olinkou a jej cvičiteľkou tetou Silviou. Objavili tajuplné zákutia knižnice v noci, vyriešili hádanku večera a našli poklad. Bol to naozaj pekný večer .

    Ďakujeme tetám knihovníčkam Silvinke a Martinke!

    Triedna učiteľka V. Mackovičová a žiaci 4.B triedy

  • Kde bolo, tam bolo...

    Kde bolo, tam bolo...

    Kde bolo, tam bolo...bolo raz sedem zvláštnych kráľovstiev – kráľovstiev vybraných slov. 21 chlapcov a dievčat z 3. A triedy veľa dní riešili kráľovské úlohy, aby získali vzácny titul – Čestný občan kráľovstva.

    A dnes, 21. marca, najlepší z najlepších získali titul najvzácnejší – KRÁĽ  a KRÁĽOVNÁ.

    Kráľovnou sa stala naša Peťka Gromová a  kráľom Matúško Gombarčík.

    Odmenu za usilovnú prácu a bojovnosť si však zaslúžili všetky deti.  

    A. Hoštáková

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Sama Chalupku
    Ul. Sama Chalupku 313/14
    971 01 Prievidza
  • +421465439825

Fotogaléria